Najava izricanja prvostupanjske presude u predmetu Miladin Trifunović

13.11.2023, 15:23

Sud Bosne i Hercegovine će sutra, 14. 11. 2023. godine, u 11:00 sati u sudnici 4 izreći prvostupanjsku presudu u predmetu Miladin Trifunović.

Optuženik Miladin Trifunović se optužnicom Tužiteljstva BiH tereti za počinjenje kaznenog djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točke a) i k) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 180. stavak 1., člankom 30. i 31. istog Zakona.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je optuženik Miladin Trifunović od početka srpnja do 16. prosinca 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), postupao suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, a u okviru širokog i sustavnog napada VRS na civilno muslimansko stanovništvo općina Vogošća i Ilijaš, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednik Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih osoba, planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao širok i sustavan napad protiv civilnog muslimanskog stanovništva općina Vogošća i Ilijaš, na političkom, nacionalnom, etničkom, kulturnom i vjerskom temelju, ubojstvima i nečovječnim djelima.